Shopping Cart

Κανένα προϊόν στο καλάθι σας.

Πρόληψη από καιρικά φαινόμενα !

Ο καιρός χαλάει και αξίζει το κόπο να υπενθυμίσουμε μερικά βασικά βήματα για να προστατέψουμε τις συσκευές μας από πιθανές αυξομοιώσεις τάσεις ρεύματος.

Ποιες συσκευές κινδυνεύουν ; 

Οι ηλεκτρονικές συσκευές συνήθως είναι περισσότερο ευπαθείς από τις ηλεκτρικές. Οπότε καλό είναι να προσέξουμε περισσότερο ηλεκτρονικούς υπολογιστές , τηλεοράσεις, modem/routers  και περιφερειακά αυτών.

Τι κάνουμε ;

Αν η βροχή συνοδεύεται από αστραπές και βροντές καλό είναι να κλείσουμε τις συσκευές μας και να τις αποσυνδέσουμε από το ρεύμα. Πολλές φορές οι ηλεκτρικές εκκενώσεις προκαλούν αυξομοιώσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα και αν δεν έχουμε κάποια συσκευή προστασίας υπάρχει πιθανότητα να υπάρξει βλάβη ! Είναι σημαντικό να αποσυνδέσουμε τις συσκευές μας ειδικά όταν έχουμε διακοπή ρεύματος. Ο λόγος είναι ότι όταν επανέρχεται το ρεύμα συνήθως έχει μεγαλύτερη τάση από το κανονικό για να “σηκώσει” όλο το αδρανές φορτίο και εκεί είναι που γίνεται η ζημιά.

Προστασία – έλεγχος

Αν έχετε προστασία για το ηλεκτρικό ρεύμα (UPS – πρίζες ασφαλείας)  ο κίνδυνος είναι σχεδόν μηδαμινός . Αν δείτε όμως ακραία καιρικά φαινόμενα καλό είναι να ακολουθήσετε το παραπάνω κανόνα. Όσοι έχετε UPS ελέγξτε αν η μπαταρία σας είναι εντάξει. Αποσυνδέστε το UPS από το ρεύμα να δείτε αν κρατάει το σύστημα σας ανοικτό και αξιολογήστε το χρόνο από τη συχνότητα του προειδοποιητικού ήχου. Όσο πιο συχνό μπιπ τόσο λιγότερος χρόνος. Αν με το που αποσυνδέσετε το ups κλείσει το σύστημα σας σημαίνει ότι η μπαταρία σας έχει χαλάσει οπότε καλό είναι να το γνωρίζετε. Ένα ups με χαλασμένη μπαταρία μπορεί να προστατέψει το τροφοδοτικό σας από αυξομοιώσεις τάσης αλλά είναι αδύνατο να προφυλάξει το μηχανικό σας δίσκο από βίαιο τερματισμό.

Κόλπα – μυστικά

Τον έλεγχο της μπαταρίας του ups καλό είναι να τον κάνετε με ένα μικρό φωτιστικό (πορτατίφ έως 100w) ώστε σε περίπτωση χαλασμένης μπαταρίας να μην ρισκάρετε βίαιο τερματισμό στον υπολογιστή σας.

Αν συνδέεστε με καλώδιο ethernet στο διαδίκτυο αφαιρέστε το από τη κάρτα δικτύου όσο υπάρχουν αστραπές ακόμη και αν έχετε κλειστό τον υπολογιστή σας. Είναι σύνηθες να περνάει περισσότερο τάση από τα ασθενή του ρούτερ με αποτέλεσμα να σας κάψει τη κάρτα δικτύου.

Αν οι συσκευές σας έχουν μετασχηματιστή όπως οι φορητοί υπολογιστές ( laptop) δεν κινδυνεύει το laptop σας αλλά ο φορτιστής σας. Καλό είναι να τον προστατέψετε με μια πρίζα ασφαλείας ή να τον βγάλετε προσωρινά από το ρεύμα και να λειτουργήσετε με τη μπαταρία σας.

Ανακεφαλαίωση

  • Σε περίπτωση αστραπών κλείστε τις συσκευές σας.
  • Σε περίπτωση διακοπής ρεύματος αποσυνδέστε τις συσκευές σας από τη πρίζα.
  • Σε έντονα καιρικά φαινόμενα προτιμήστε τη χρήση φορητού υπολογιστή με τη μπαταρία του και ασύρματη σύνδεση στο διαδίκτυο.

Χρήσιμοι σύνδεσμοι : υλικά προστασίας ρεύματος, τροφοδοτικά.

Σύνταξη : kyklomaTeam (Γιώργος)

Share your love