Μνήμη RAM από τα αρχικά random access memory (Μνήμη τυχαίας προσπέλασης). Δεν θα σας πω αναλυτικά σε αυτό το κείμενο τι κάνει ακριβώς η μνήμη στο σύστημα μας , άλλος είναι ο σκοπός του άρθρου. Ο σκοπός του άρθρου είναι να μπορούμε να αξιολογούμε μία μνήμη για να κάνουμε τη σωστή αγορά.
Το πρώτο χαρακτηριστικό που έχουμε είναι ο τύπος. DDR, DDR2, DDR3, DDR4 και σε λίγο καιρό έπεται συνέχεια. Ο τύπος που θα βάλουμε στον υπολογιστή μας καθορίζεται από την αρχιτεκτονική του επεξεργαστή που με τη σειρά του ορίζει τις προδιαγραφές της μητρικής. Έτσι η μητρική (mb ή motherboard ή στην αργκό mobo) έχει τα ανάλογα banks (συστοιχία υποδοχών μνήμης RAM). Βάση αυτού διαλέγουμε το τύπο της μνήμης. Η απάντηση στην ερώτηση “τι τύπο μνήμης χρειάζομαι” βρίσκεται στη μητρική. Σε περίπτωση που χτίζεις υπολογιστή πρώτα διαλέγεις επεξεργαστή μετά μητρική και μετά μνήμη. Η διαφορετική αρχιτεκτονική από τύπο σε τύπο επιβάλει και διαφορετική σχεδίαση (ποδαράκια – εγκοπές) , πράγμα που βοηθά ιδιαίτερα να μην γίνονται λάθη. Αυτό σημαίνει ότι μία μνήμη DDR δεν μπορεί να ταιριάξει σε άλλη υποδοχή (DDR2-3-4) και το αντίστροφο. Για παράδειγμα η DDR σε έναν κύκλο ρολογιού εκτελείται μία εντολή που διαβάζει και γράφει δεδομένα (128 bits) , στη DDR2 σε κάθε κύκλο λειτουργίας εγγράφονται 256 bit δεδομένων με λειτουργία στα 1,8v, στη DDR3 σε κάθε κύκλο λειτουργίας εγγράφονται 512 bit δεδομένων με τάση στα 1,5v ή και 1,35 σε αρχιτεκτονική LV (σύνηθες σε laptop DELL) κ.ο.κ ! Αντίστοιχα υπάρχει και διαφορά στη συχνότητα ανά αρχιτεκτονική που αντιστοίχως ξεκινάει από (266,333,400)DDR1, (533,667,800) DDR2, (1066,1333,1600)DDR3 κ.ο.κ Κάποιος παρατηρητικός θα πει ότι όλα είναι πολλαπλάσια της DDR , δείτε τα bit μεταφοράς δεδομένων λίγο το CL (clock – περί κύκλων ο λόγος ) και όλα εξηγούνται… αλλά αυτή είναι άλλη κουβέντα όπως είπαμε στην αρχή.
Δεύτερο χαρακτηριστικό είναι το φυσικό μέγεθος της μνήμης, αν θα είναι dimm ή so-dimm ! Διαφορές στη λειτουργία δεν έχουμε αλλά είναι θέμα μεγέθους ! Τις So-Dimm (Small Outline Dual in-line Memory Module) υποδοχές τις βρίσκουμε σε φορητούς υπολογιστές και ITX μητρικές.
Τρίτο χαρακτηριστικό είναι ο όγκος μνήμης. Εδώ πολλές φορές φανταζόμαστε ότι όλες οι χωρητικότητες είναι διαθέσιμες στις αρχιτεκτονικές αλλά δεν ισχύει. Για παράδειγμα σε αρχιτεκτονική DDR1 μιλάμε για 1GB μέγιστο ανά dimm, σε DDR2 για 2GB ανά dimm, DDR3 8GB ανά dimm , DDR4 16GB ανά dimm. Αν δείτε μεγαλύτερο όγκο ανά κατηγορία κοιτάξτε αν στο τέλος έχει k2 ή k4 (σημαίνει ότι είναι κιτ των 2 ή των 4).
Τέταρτο χαρακτηριστικό είναι το ECC (Error Correction Code, κώδικας διόρθωσης σφαλμάτων) . Πολλές μνήμης κυκλοφορούν σε έκδοση ECC . Αυτές χρησιμοποιούνται κυρίως σε servers , είναι ακριβότερες αλλά έχουν δυνατότητα διόρθωσης των σφαλμάτων που μπορεί να παρουσιαστούν λόγω του τρόπου λειτουργίας της μνήμης. Οι προσωπικοί υπολογιστές είναι non-ECC .
Πέμπτο χαρακτηριστικό άμεσα συνδεδεμένο με το προηγούμενο είναι αν είναι Registered/Buffered ή όχι. Συνοπτικά σημαίνει ότι όλες οι πληροφορίες μεταφέρονται σε έναν κύκλο ρολογιού. Αυτό το είδος της μνήμης χρησιμοποιείται κυρίως σε servers ενώ οι συμβατικές μνήμης για τα pc μας είναι Unbuffered.
Έκτο χαρακτηριστικό είναι το CL – CAS (column address strobe) latency (λανθάνουσα κατάσταση), που είναι ο αριθμός των κύκλων ρολογιού που χρειάζεται πριν αρχίσουν τα δεδομένα να ρέουν, μετά λαμβάνονται ανά εντολή. Όσο μικρότερο CL τόσο ταχύτερη είναι η μνήμη. Αν βάλουμε μνήμες με διαφορετικά CL θα δουλέψουν αλλά θα συγχρονιστούν όλες στο μεγαλύτερο CL.
Έβδομο χαρακτηριστικό είναι η διαμόρφωση (Component configuration) , (Για παράδειγμα: 64Meg x 64) δείχνει το μέγεθος των εξαρτημάτων τσιπ μνήμης σε πλακέτα μνήμης 4GB.
Τέλος έχουμε τη τάση Voltage – που καθορίζει την ενέργεια που χρειάζεται για να λειτουργήσει. Όσο χαμηλότερη είναι η τάση είναι καλύτερα αν έχουμε επιλογή από την αρχιτεκτονική της μητρικής.
Τώρα έχετε μια καλύτερη εικόνα για το τι είναι όλα αυτά τα καλούδια που αναγράφονται πάνω σε μία μνήμη !