Shopping Cart

Κανένα προϊόν στο καλάθι σας.

Μάθετε περισσότερα για τους ανεπιθύμητους επισκέπτες

Μια που είναι πολύ επίκαιρο στην πόλη μας, το θέμα της ασφάλειας καθώς και της περιήγησης μας στο διαδίκτυο, πήραμε την πρωτοβουλία να σας αναφέρουμε κάποιες πληροφορίες, οι οποίες πιστεύουμε πως θα σας φανούν αρκετά χρήσιμες. Αρχικά, ήρθε η ώρα να διευκρινίσουμε την δουλειά του γνωστού σε όλους μας antivirus ,επισημαίνοντας κάποιες λανθασμένες αντιλήψεις που έχουμε γι’ αυτό. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν..

Αγαπητέ χρήστη, πρέπει να γνωρίζεις πως όταν έχεις antivirus δεν είσαι 100% ασφαλής!

Για να καταλάβουμε  καλύτερα το πως λειτουργεί, θα φέρουμε ένα ωραίο παράδειγμα. Σκεφτείτε λοιπόν την χρησιμότητα   του κράνους για τους μοτοσυκλετιστές. Έτσι ακριβώς λειτουργεί και το antivirus στον υπολογιστή σου. Είναι ένα μέσο προστασίας οπού ο βαθμός ασφάλειας καθορίζεται ανάλογα με την τεχνολογία του.

Υπάρχουν  δωρεάν (free antivirus) και πληρωτέες λύσεις .   Στην περίπτωση του free antivirus  η  προστασία είναι περιορισμένη τόσο στο μηχανισμό εύρεσης απέναντι στο κακόβουλο λογισμικό όσο και στο πλήθος των ατόμων που βρίσκονται πίσω από αυτό για την υποστήριξη του. Δεν πρέπει να παραλείπουμε ότι όλες οι εταιρείες που προσφέρουν δωρεάν λύσεις προσφέρουν και πληρωτέες . Εύκολα καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει διαφορά.   Το πληρωτέο σου προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια. Βέβαια και στις δυο περιπτώσεις ο κίνδυνος θα υπάρχει άπλα το μέγεθος του κινδύνου στην δεύτερη περίπτωση θα είναι αισθητά μικρότερος σε σχέση με την πρώτη.

Ας εμβαθύνουμε λίγο ..

Καλά μιλάμε τόση ώρα για τα antivirus άλλα μήπως πρέπει να αναφέρουμε και από τι μας προστατεύει; Η απάντηση είναι από τα malwares.  Tι είναι αυτά τα  malwares; Από τι τα κολλάω; Δεν με προστατεύει δηλαδή από τους ιούς ;

Ας βάλουμε μια σειρά στα πράγματα.

Ο ιός υπολογιστή είναι υποσύνολο του συνόλου των  malwares. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά malware τα οποία προσβάλουν με διαφορετικό τρόπο το σύστημα μας. Malware χαρακτηρίζουμε γενικά το κακόβουλο λογισμικό που είναι σχεδιασμένο για να βλάπτει το σύστημα του υπολογιστή μας. Αλλά, ποια είναι; Τι κάνουν; Και πως θα τα αποφύγουμε;

Virus (Ιός Υπολογιστή)

Ο ιός είναι σχεδιασμένος έτσι ώστε να αντιγράφεται και να μολύνει διάφορα αρχεία,είτε ίδιου τύπου, είτε διαφορετικού. Μπορεί να δημιουργήσει μια σχετικά ασήμαντη ζημιά στον υπολογιστή μας, όπως το να λειτουργεί πιο αργά ή να πετάει διάφορα παράθυρα διαφημίσεων, αλλά επίσης μπορεί να μας κάνει χοντρή ζημιά ,καταστρέφοντας δηλαδή το bios.

Worm

Το worm μοιάζει πολύ με έναν ίο μόνο που το «σκουλήκι» παίρνει την πρωτοβουλία  και αποστέλνεται από μόνο του σε όλες τις επαφές σας μέσω κάποιου αθώου email ή μηνύματος. Μάλιστα ένας τέτοιος τύπος malware είχε γίνει γνωστός  τώρα πρόσφατα στο facebook ,που υπήρχαν δημοσιεύσεις ή λαμβανόμενα μηνύματα από χρήστες οι οποίοι δεν ξέραν τίποτα σχετικά με την αποστολή ή δημοσίευση τους. Όπως και με τους ιούς οι συνέπειες τους στον υπολογιστή μας, είναι η επιβράδυνση ή η καταστροφή αρχείων. Βέβαια να πούμε πως κυριότερα στοχεύουν στη  γρήγορη μετάδοση τους σε άλλους υπολογιστές.

Trojan

Τα Trojan μας παρουσιάζονται ως προγράμματα, τα οποία όμως δίνουν πρόσβαση σε τρίτα άτομα στον υπολογιστή μας, που μπορούν να έχουν είτε μερικό είτε ολικό χειρισμό του συστήματος μας. Επίσης σύνηθες φαινόμενο είναι να εγκαθιστούν κι άλλα malwares  χωρίς να το καταλαβαίνουμε. Το μόνο καλό του είναι ότι για λόγους κάλυψης δεν επιβραδύνουν το σύστημα μας, όμως η ζημιά που μπορεί να προκαλέσουν είναι αρκετά σοβαρή.

Spyware

Τα spywares είναι προγραμματάκια , που μας κατασκοπεύουν, όπως λέει και η λέξη, και συνήθως τα κληρονομούμε κατεβάζοντας κάποιο trojan.Η δουλειά τους είναι η υποκλοπή προσωπικών δεδομένων.

Adware

Τα Adwares είναι φτιαγμένα καθαρά για διαφημιστικούς λόγους. Η δουλειά τους μάλιστα είναι να εμφανίζουν έξτρα διαφημίσεις στον υπολογιστή μας. Συνήθως έρχονται πακέτο με spywares για να μπορούν να παρακολουθούν τις προτιμήσεις των χρηστών.

Scareware

Τα Scarewares εμφανίζονται με την μορφή μηνυμάτων σε διάφορες ιστοσελίδες, έτσι ώστε να τρομάξουν το χρήστη και τελικά να καταλήξει στην εγκατάσταση των Adware που του προτείνει.

Rootkit

Είναι ο πιο επικίνδυνος τύπος malware για τον λόγο ότι ο χρήστης δεν μπορεί να  το εντοπίσει πουθενά, είναι αόρατο. Γίνεται ένα με τα windows και μπορεί να διαχειρίζεται όλες τις διεργασίες του. Δυστυχώς όταν προσβληθούμε από αυτό, για το λόγο ότι είναι μη ορατό ,δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει ούτε το antivirus και οδηγούμαστε στην ολική διαγραφή και επανεγκατάσταση των windows.

Ransomware

Εδώ αναφερόμαστε σε malwares καθαρόαιμους «εγκληματίες» ,αφού ο τύπος αυτός μας ζητάει κάποιο χρηματικό ποσό για να συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε το σύστημα μας. Παλαιότερα αυτό που  τα χαρακτήριζε  είναι πως συνήθως εμφανίζονταν με την μορφή αστυνομίας λέγοντας σας ότι, έχετε διαπράξει κάποια παράνομη πράξη. Στις μέρες μας κλειδώνουν τα αρχεία μας, ως κρυπτογράφοι. Αν δεν πληρώσετε δεν σας επιτρέπουν την πρόσβαση στο σύστημα ή τα αρχεία σας.

Εν κατακλείδι υπάρχουν πάρα πολλές παγίδες στο διαδίκτυο γι αυτό κάλο θα ήταν να έχουμε ένα ενημερωμένο  antvirus. Και προς θεού, δεν χρειάζονται οι υπερβολές των πολλαπλών αντιβιοτικών μέσα σε έναν υπολογιστή. Γιατί το μόνο που θα καταφέρετε είναι να γίνεται πιο ευάλωτοι από ότι ήσασταν χωρίς κανένα antivirus.

Μην επαναπαυόμαστε όμως μόνο σε αυτό! Η προσεκτική και υποψιασμένη περιήγηση μας στο διαδίκτυο ,σε συνδυασμό με το antivirus ,είναι το κλειδί για να αποφύγουμε τους ανεπιθύμητους φίλους μας.

Κλείνοντας λέμε το εξής : Το καλύτερο μέσο προστασίας είναι η ορθή και υποψιασμένη χρήση από το χρήστη σε συνδυασμό με ένα καλό antivirus. Αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι το fishing (ψάρεμα)  που μπορεί να δεχτούμε από κάποιο banner. Συνήθως κινδυνολογεί , υπόσχεται χρήματα , ή μας ζητάει στοιχεία για να πάρουμε μια σούπερ προσφορά ! Όλα αυτά αρκεί να κάνουμε το λάθος κλικ και να αποδεχτούμε κάποιο αρχείο . Μακριά από τέτοιες κακοτοπιές !  Τίποτα περισσότερο.

Οι προτάσεις μας για αυτή τη περίοδο που γράφουμε αυτό το άρθρο είναι οι εξής :

Δωρεάν : 360 total security από τον κινέζικο κολοσσό Qihoo

Πληρωτέο : Panda Internet security ! Προσφέρεται για κάθε πελάτη μας που φέρει τον υπολογιστή του για επισκευή μόνο με 10€ και δώρο μία επιπλέον άδεια για το κινητό σας ή το tablet σας (android λειτουργικό).

Σημαντικό: Δεν προτείνουμε την χρήση antivirus μετά από μόλυνση,  γιατί τις περισσότερες φορές είναι ανεπιτυχής. Η χρήση του antivirus ενδείκνυται μετά από “φρέσκια” εγκατάσταση του λειτουργικού συστήματος,  ώστε να έχει και τον έλεγχο ασφάλειας  από την αρχή της λειτουργίας του. 

Στου Kykloma αναλαμβάνουμε πλήρως τον καθαρισμό του υπολογιστή σας από οποιοδήποτε κακόβουλο λογισμικό και το σώσιμο των αρχείων σας!

Σύνταξη : kykloma team (Κατερίνα)

 

Share your love