Shopping Cart

Κανένα προϊόν στο καλάθι σας.

Μητρικές AMD

Πώς να διαλέξω AM4 μητρική ανάλογα με τις ανάγκες μου ;

Όπως έχουμε συζητήσει και σε προηγούμενο άρθρο ,  «Μνήμη (RAM) ένας άγνωστος προορισμός …» , όταν σχεδιάζουμε ένα νέο υπολογιστή ξεκινάμε από την επιλογή επεξεργαστή. Η αρχιτεκτονική του , καθορίζει τον τύπο της μητρικής και κατ’ επέκταση ο συνδυασμός αυτών όλα τα υπόλοιπα.  Σήμερα θα σας δώσουμε μία βάση για επιλογή μητρικής , στη περίπτωση που ο εκλεκτός σας επεξεργαστής είναι τύπου Ryzen.

Το κύριο χαρακτηριστικό των Ryzen εκτός από τους «καθαρούς» πυρήνες είναι ότι είναι ξεκλείδωτοι. Άρα μπορούμε να δώσουμε λίγα γκάζια παραπάνω  στην υπάρχουσα υπολογιστική ισχύ τους.  Το socket τους …  ΑΜ4, οπότε οι επιλογές μέχρι και σήμερα που γράφουμε αυτό το άρθρο είναι οι εξής : A320, B350, X370 και τα νανο ή ITX Χ300 και Α300.

Σε αυτά τα chipset στηρίζουν το σχεδιασμό τους όλοι οι κατασκευαστές μητρικών με AM4 socket. Εμείς καλούμαστε να διαλέξουμε   , ποιο και γιατί .. ; Ας τα δούμε  !

Α320

Το κύριο χαρακτηριστικό τους είναι ότι δεν υποστηρίζουν υπερχρονισμό του επεξεργαστή (over clocking). O ryzen που θα κουμπώσει σε αυτά θα λειτουργήσει αποκλειστικά στη βασική του συχνότητα, δηλαδή δεν θα του επιτρέψει η μητρική να κινηθεί στα κόκκινα (turbo mode). Msi  και Gigabyte έχουν από ένα μοντέλο η κάθε μία,  με πειραγμένο 320 που κάνει υπερχρονισμό αλλά γενικώς το 320 είναι χωρίς overclock.  Στο 320 θα βρείτε : 1 X USB3.1, 2 X USB 3.0, 6 X USB 2.0,   4 X Sata και 4 Χ PCIe 2.0 διαύλους εκ των οποίων βρίσκουμε στάνταρ για χρήση μία M.2 ultra , δεν υποστηρίζει multi – GPU  .

Καταλήγουμε ότι πρόκειται για οικονομικές μητρικές πλακέτες που προορίζονται για συστήματα γραφείου ή ελαφριών παιχνιδιών. Σκοπός τους είναι να μας δώσουν τη βασική δύναμη Ryzen , που είναι μεγάλη , με τη μέγιστη αξιοπιστία , σε χαμηλή τιμή. Τα προτείνουμε για Ryzen 3 1200 . Αν κάποιος θέλει μπορεί να βάλει και έναν μικρό 5άρι  χωρίς Χ, όπως τον 1400

Προτεινόμενες 320 :   ASUS PRIME A320M-K/AM4 και ASROCK A320M/AM4

Β350

Εμείς θα το χαρακτηρίζαμε το value for money των επιλογών . Ιδανική για όλη τη σειρά των Ryzen 3, 5, 7 . Με αυτό το chipset επιτρέπεται ο υπερχρονισμός στον επεξεργαστή (overclocking) . Έτσι μπορούμε να εκμεταλλευτούμε όλη την υπολογιστική ισχύ του επεξεργαστή . Ο περιορισμός για single GPU δεν αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για τους περισσότερους χρήστες που θέλουν μία και καλή κάρτα γραφικών στο σύστημα τους.  Βέβαια θα συναντήσουμε και εδώ πειραγμένα Β350 με multi – GPU σε Crossfire (AMD κάρτες) .  Κατά τα υπόλοιπα θα βρούμε μία επιπλέον 3,1 usb σε σχέση με τα 320  και 2 επιπλέον PCIe2.0 για μεγαλύτερη απεξάρτηση συσχετίσεων μεταξύ Μ.2 και Sata3 !

Συνολικά το Β350 μας προσφέρει:  2 X USB3.1, 2 X USB 3.0, 6 X USB 2.0, Single- GPU , 4 X Sata και 6 Χ PCIe 2.0.

Με λίγα λόγια είναι η μέση λύση που μπορείς να κάνεις σχεδόν τα πάντα. Εμείς το έχουμε υιοθετήσει στα συστήματα μας (Kykloma OEM) και σας το προτείνουμε ανεπιφύλακτα.  Από τις πολύ αγαπημένες μας είναι η πειραγμένη με crossfire μητρική ASROCK AB350M Pro4/AM4, και η καθαρόαιμη «Β» Μητρική MSI B350M Mortar Arctic/ AM4.

 

Χ370

Οι απόλυτες μητρικές για τους πολύ απαιτητικούς χρήστες . Με αυτό το  chipset βρίκσουμε τα πάντα. Φυσικά υπερχρονισμός, Εννοείτε multi GPU. Τι μένει ;

2 επιπλέον Sata3 ,  4 επιπλέον USB 3.0, και άλλα δύο PCIe 2.0 έτσι για να υπάρχουν δίαυλοι για πάσα χρήση.  Προσοχή,  τα παραπάνω  σε σχέση με το B350. Ο βασικότερος λόγος που θα επιλέξει κάποιος να έχει μία μητρική X370 είναι να έχει Multi GPU , SLI – Crossfire. Εκεί είναι που η μητρικές Χ370 κάνουν τη διαφορά.

Συνολικά έχουμε :  2 X USB3.1, 6 X USB 3.0, 6 X USB 2.0, 6 X Sata , Multi- GPU , και 8 Χ PCIe 2.0.

Πολύ δύσκολα θα βάλει κάποιος  κάτι λιγότερο από τον 1700Χ σε μία μητρική Χ370,  οπότε καταλαβαίνουμε ότι απευθύνεται σε δυνατά πορτοφόλια. Τι νόημα θα έχει αν δεν βάλεις κατ’ ελάχιστον και δύο 1060 σε SLI ; Εννοείται έναν πολύ γρήγορο Μ.2 και μπόλικη μνήμη κατά προτίμηση 3200. Η προσαρμοσμένη συναρμολόγηση είναι αυτό που μας ξεχωρίζει εδώ και 20 χρόνια γι’ αυτό  άλλωστε και σας έχουμε ειδική κατηγορία με εξαρτήματα υπολογιστών. Τα υπόλοιπα τα λέμε από κοντά σύμφωνα με τις ανάγκες σας και τον προϋπολογισμό σας.

Αγαπημένη μας Χ370 η  ASROCK X370 Taichi/AM4

 

Κλείνοντας το άρθρο μας σας λέμε με χαρά ότι έχουμε μπροστά μας τουλάχιστον μία 3ετία να περάσουμε μαζί τους. Τι σημαίνει αυτό ; Η AMD ανακοίνωσε ότι η AM4 αρχιτεκτονική σε επεξεργαστές και μητρικές θα είναι ενεργή τουλάχιστον μέχρι το 2020.

Σύνταξη :  Kykloma Team (Γιώργος)

Share your love